Health Hackathon

Organised by

Supporters

image description

Mentors

Δρ. Γεώργιος Δαφούλας Ε. ΜD, MBA in HSM, PhDc
Mέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Εφαρμογών Πληροφορικής Υγείας (ΕΕΜΕΠΥ)

Δρ. Χαράλαμπος Καρανίκας, Μέλος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Εφαρμογών Πληροφορικής στην Επιστημονική Επικοινωνία και Εκπαίδευση στο χώρο της Υγείας (ΕΕΜΕΠΥ)

Δρ. Αναστάσιος Σεπετής, Σύμβουλος/Ερευνητής, Πρώην Διοικητής Νοσοκομείων (Λαμίας, Χαλκίδας)

Γεώργιος Μέγας, Enterprise Europe Network & H2020 Consultant, Horizon 2020 ICT & FET National Contact Point
EIT Health HUB Greece, Coordinator
Hellas National Documentation Centre (EKT/NHRF)

Δρ. Ελισάβετ Κιούρτη, University of Nicosia

Βύρων Βασιλειάδης, Software Engineer & Microsoft Certified Trainer

Αθανάσιος Δρίβας, Software Engineer at National Observatory of Athens | Computer Science Teacher

Δρ. Ευστάθιος Βλαχάκης, Ειδικός Σύμβουλος Υγείας στο Δήμο Μεταμόρφωσης και Νευροχειρουργός στον Ευαγγελισμό

Γιώργος Στρογγυλούδης, Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου στο Δήμο Μεταμόρφωσης σε Θέματα Πληροφορικής, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης

Παναγιώτης Λουσίδης, Καρδιολόγος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Προαγωγής Υγείας στο Δήμο Μεταμόρφωσης

Δρ. Πάρης Λιανός, Επικεφαλής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Mediterranean College

Ελένη Βάρσου, eHealth & Horizon 2020 Expert

Σιώρη Φανή, Ειδική Σύμβουλος στην Κοινωνική Πολιτική και Προαγωγή Υγείας και Οικονομολόγος Υγείας

Ηλίας Ευστράτιος, Yπεύθυνος Πληροφορικής στον Δήμο Μεταμόρφωσης

Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι 21 ώρες. Σάββατο από τις 10:00 το πρωί ως τις 22:00 το βράδυ και Κυριακή από τις 10:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα. Οι παρουσιάσεις ξεκινούν στις 19:00 και τελειώνουν στις 21:00 όπου και θα ανακοινωθούν οι νικητές.

Στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, όλες οι ομάδες παραδίδουν τα εκτελέσιμα και τις παρουσιάσεις τους και καμία αλλαγή-προσθήκη δεν γίνεται δεκτή μετά το πέρας αυτής της ώρας.

Καθόλη την διάρκεια του διαγωνισμού θα υπάρχουν Μέντορες από το Υπουργείο Υγείας, το EIT Health, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Εφαρμογών Πληροφορικής στην Επιστημονική Επικοινωνία και Εκπαίδευση στο χώρο της Υγείας (ΕΕΜΕΠΥ), το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Προαγωγής Υγείας στο Δήμο Μεταμόρφωσης, το Τμήμα Θέματα Πληροφορικής, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Μεταμόρφωσης, Επιστήμονες Υγείας, Ερευνητές και Software Engineers για να συμβουλευτείτε για τυχόν ερωτήσεις, διευκρινίσεις και απορίες.

Projects τα οποία είχαν εκπονηθεί από πριν ακόμη και αν δεν είχαν ολοκληρωθεί, δεν θα γίνονται δεκτά. Σκοπός του διαγωνισμού είναι μαθαίνοντας το θέμα που θα ανακοινωθεί το πρωί του Σαββάτου στις 10:00 και έχοντας στη διαθεσή σας 21 ώρες να εκπονήσετε prototypes εφαρμογών, τα οποία μετά το πέρας του διαγωνισμού μπορείτε να εξελίξετε όσο θέλετε για να γίνουν τελικά προϊόντα ή υπηρεσίες.

Έπαθλα:

 • 1η Θέση – 1η θέση: Υποτροφία BSc (Hons) Computer Networks & Security + AOC C32G1 + 500€ Χρηματικό Έπαθλο
 • 2η θέση : 300€ Χρηματικό Έπαθλο

Κανόνες

 • Bring your own device
 • Επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μηχανή, IDE ή online tool θέλετε, αρκεί να έχετε τα δικαιώματα χρήσης του αν πρόκειται για commercial product.
 • Πρέπει να έχετε τα δικαιώματα για όποια γραφικά χρησιμοποιήσετε στην εφαρμογή ή την άδεια χρήσης τους.
 • Η τελική εφαρμογή / παιχνίδι θα παρουσιαστεί σε κριτική επιτροπή και μετά θα παραδοθεί το εκτελέσιμο αλλά και ο πηγαίος κώδικας σε github
 • Οι εφαρμογές πρέπει να τρέχουν σε windows ή android απαραιτήτως. Αν επιλέξετε και άλλες πλατφόρμες πλην αυτών των δυο δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν δεν θέλετε ή δεν προλάβετε να φτιάξετε ψηφιακή εφαρμογή μπορείτε απλώς να κάνετε παρουσίαση της ιδέας σε PowerPoint.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε open source κώδικα για να βοηθηθείτε χρονικά (αρκεί να μνημονεύετε όλα τα open source projects που ενσωματώνετε στο δικό σας)

Συχνές Ερωτήσεις:

Τι είναι το Hackathon;

Το hackathon είναι ένας “μαραθώνιος εφευρετικότητας”. Κάποιος που ενδιαφέρεται για την τεχνολογία, παρακολουθεί ή συμμετέχει σ’ ένα hackathon για να μάθει, να οικοδομήσει και να μοιραστεί τις δημιουργίες του κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου σε μια χαλαρή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Δεν χρειάζεται να είστε προγραμματιστής και σίγουρα δεν χρειάζεται να σπουδάζετε Πληροφορική. Στην πραγματικότητα, θέλουμε ανθρώπους από διαφορετικές ειδικότητες, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε διεπιστημονικές ομάδες.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει;

Ο καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής. Ενθαρρύνουμε ενεργά άτομα από κάθε επιστημονικό / επαγγελματικό τομέα να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, ωστόσο, θα επιλεγεί να συμμετάσχει ορισμένος αριθμός.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις τελικές παρουσιάσεις την Κυριακή το απόγευμα και να αλληλεπιδράσει με τους συμμετέχοντες. Κρατήστε τη θέση σας μέσω της ιστοσελίδας!

Αν δεν γνωρίζω Κώδικα, μπορώ να συμμετάσχω;

Βεβαίως. Το να συμμετέχετε σε ένα hackathon είναι άσχετο με την εμπειρία σας, το σημαντικό είναι να έχετε ενδιαφέρον για την τεχνολογία και την υγειονομική περίθαλψη.

Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα;

Το Σάββατο, από νωρίς το πρωί, οι ομάδες θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν περαιτέρω τις ιδέες τους πριν να τις υποβάλουν στους Κριτές την Κυριακή. Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ομάδες θα έχουν κοντά τους έμπειρους Μέντορες για εξειδικευμένη καθοδήγηση και υποστήριξη στις προκλήσεις πάνω στις οποίες θα εργάζονται.

Όσοι δεν εμπλέκονται άμεσα στο hackathon, μπορούν να κάνουν κράτηση για μια θέση ώστε να παρακολουθήσουν την εκδήλωση το απόγευμα της Κυριακής.

Κατά τη διάρκεια του hackathon, εμπειρογνώμονες και έμπειροι επιχειρηματίες θα είναι στη διάθεση των συμμετεχόντων, προκειμένου να τους καθοδηγήσουν, καθώς και προσκεκλημένοι ειδικοί που θα κληθούν να δώσουν συμβουλές για τον τρόπο παρουσίασης των προτάσεων στους Κριτές.

Πώς γίνεται η υποβολή της πρότασης και η παρουσίαση;

Την Κυριακή, οι τελικές παρουσιάσεις θα διαρκούν 7 λεπτά, με 3 επιπλέον λεπτά για ερωτήσεις. Είστε ευπρόσδεκτοι να παρουσιάσετε demo, αλλά κρατήστε τον αριθμό διαφανειών στο ελάχιστο καθώς ο χρόνος είναι περιορισμένος!

Ποια είναι η Πολιτική Πνευματικής ιδιοκτησίας;

Οποιαδήποτε ιδέα υποβάλει, εφεύρει ή κατασκευάσει ο κάθε συμμετέχων αποτελεί δημιουργία του και παραμένει κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου, το οποίο και μοιράζεται με την κοινότητα με τις άδειες EUPL ή και Creative Commons μέσω της διάθεσής του σε δημόσιο αποθετήριο στο github (github.com ή gitlab.com).

Γιατί να συμμετάσχω;

Ευχαριστούμε που ρωτάτε! Δίνουμε την ευκαιρία να συνεργαστείτε με ειδικούς που έχουν πάθος για τη δουλειά τους, με σκοπό να αναμετρηθείτε με προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ψηφιακή υγεία παγκοσμίως. Οι εντατικές διεπιστημονικές συνεργασίες, όπως στα hackathon, είναι ιδανικές για την εξεύρεση καινοτόμων, λειτουργικών λύσεων για τους επαγγελματίες της υγείας -και το σημαντικότερο- για τους ασθενείς. Ακόμα, συνεισφέρουν στον συνδυασμό των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών για την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας.

Μεταξύ των μελών που απαρτίζουν την κοινότητα αυτού του hackathon υπάρχουν μυαλά με μεγάλες δυνατότητες, και ελπίζουμε να διατηρήσουμε επαφή μέχρι το επόμενο event για να προωθήσουμε αυτό το εκπληκτικό δίκτυο!

Η ιδέα με την οποία θα συμμετέχουμε χρειάζεται να είναι καινούργια;

Ναι, οπωσδήποτε.

Ποια είναι τα κριτήρια για τη βράβευση;

Οι κριτές που θα αξιολογήσουν τις διαγωνιζόμενες ομάδες έχουν εμπειρία και κατάρτιση σε διαφορετικούς τομείς. Τα κριτήρια περιλαμβάνουν:

 • τη δυναμική της ιδέας όσον αφορά την καινοτομία
 • τη βιωσιμότητα της ιδέας
 • την εκτέλεση της ιδέας
 • τη σχεδίαση / design του πρωτότυπου δείγματος & την εμπειρία για τον χρήστη
 • την παρουσίαση του έργου / ιδέας

Πόσο κοστίζει η συμμετοχή;

 • Η συμμετοχή στο Hackathon είναι δωρεάν.
 • Οι μέντορες και οι κριτές συμμετέχουν δωρεάν.
 • Η απλή παρακολούθηση είναι δωρεάν.

Θα υπάρξει αποζημίωση για τα μεταφορικά;

Όσοι ταξιδεύουν από άλλη πόλη, δηλ. εκτός της Αθήνας, θα πρέπει να καλύψουν μόνοι τους τα έξοδα μετακίνησης/διαμονής.

Δεν μπορώ να είμαι ο ίδιος/η ίδια εκεί, θα υπάρξουν ευκαιρίες για online συμμετοχή;

Δυστυχώς, όχι. Θα πρέπει να συμμετέχετε στις ομάδες αυτοπροσώπως.

Μπορώ να ξεκινήσω πριν από την έναρξη του Hackathon;

Λυπούμαστε, όχι, δεν μπορείτε. Ο ενθουσιασμός σας είναι αξιοθαύμαστος, αλλά θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο δίκαιοι προς όλους τους συμμετέχοντες, που σημαίνει ότι πρέπει να παρέχουμε σε κάθε ομάδα τον ίδιο χρόνο για να εργαστεί.

Τι πρέπει να φέρω μαζί μου;

Θα χρειαστεί να φέρετε τις ιδέες σας, την ταυτότητά σας και έναν υπολογιστή (μην ξεχάσετε τον φορτιστή!).

Υπάρχει ένας Κώδικας Συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθήσω;

Ναι, βέβαια. Η εκδήλωση αυτή ακολουθεί τον Κώδικα Συμπεριφοράς των ευρωπαϊκών Hackathon. Δείτε εδώ.